Alkohole alifatyczne w stanie czystym są zasocjowane, przy dodawaniu
węglowodoru alifatycznego następuje ich stopniowa dysocjacja, w związku z tym
niemożliwy jest dokładny opis współczynników aktywności w takiej
mieszaninie np
za pomocą równania Wilsona. Wykorzystując 9 literaturowych zbiorów danych
współczynników aktywności (wybranych analogicznie jak w PRÓBIE OPISU)
sprawdziłem, jak zmienia się odchylenie standardowe aktywności, przy opisie
równaniem Wilsona, wraz ze zwiększeniem liczby punktów pomiarowych
począwszy od
czystego alkoholu. Okazało się, że odchylenie standardowe zmniejszało się
aż do
ułamka molowego alkoholu równego około 0,4-0,6. Mogłoby to świadczyć o
tym, że
w tym zakresie nie następuje dysocjacja alkoholu, a zatem właściwości
mieszaniny w badanym zakresie są inne, niż w pozostałym zakresie stężeń,
ponieważ
odpowiada on roztworowi węglowodoru w alkoholu. Czyżby opis przy pomocy dwóch
roztworów był lepszy od ciągłego opisu mieszaniny?