Nadmiarowy potencjał termodynamiczny (nadmiarowa entalpia swobodna, nadmiarowa
energia swobodna Gibbsa) 1 mola roztworu
wynosi:
a po podstawieniu wyrażeń na współczynniki aktywności zgodnie z równaniami
EHL
i przekształceniu otrzymujemy wzór na potencjał termodynamiczny
mieszania 1 mola roztworu B w A:
Powyższy wzór można otrzymać przy założeniu układu złożonego:
- z mieszaniny substancji rozpuszczonej i ustalonej części rozpuszczalnika
oraz
- z pozostałej ilości rozpuszczalnika w stanie czystym (niezmienionym).
Dwa ostatnie składniki powyższego równania wynikają ze zmiany wartości
molowych potencjałów termodynamicznych składników w takim stanie, w jakim
są w roztworze, w porównaniu z wartościami dla czystych składników
(konsekwencja przyjęcia czystej substancji za stan standardowy).
Przyjmuję, że zmiany strukturalne (a więc i potencjału termodynamicznego)
dotyczą tylko rozpuszczalnika związanego z substancją rozpuszczoną. Te
zmiany
związane są ściśle z zachowaniem się w zakresie dużego rozcieńczenia, w
którym
obowiązuje prawo Henry'ego. W tym zakresie substancji rozpuszczonej jest zbyt
mało i nie jest ona w stanie wpływać na strukturę rozpuszczalnika, którego
współczynnik aktywności jest w związku z tym równy 1 (współczynnik
aktywności
substancji rozpuszczonej jest stały). Przykładami mogą być układy
metanol-woda
i etanol-woda, które przy 760 mm Hg spełniają prawo Henry'ego do ułamka
molowego alkoholu równego około 0,005 (
Per Dalager, J. Chem. Eng. Data 14 (3),
298, 1969).
Poniżej przedstawiam schematyczny wykres zależności odwrotności
współczynników
aktywności od ułamka molowego w układzie dwuskładnikowym, zgodny z
równaniami
EHL
(zakresy
odpowiadające prawu Henry'ego są oczywiście zbyt duże).
Konsekwencją powyższych rozważań jest ogólny wniosek, że niezależnie od
stosowanego równania do dokładnego opisu współczynników aktywności w
układzie
dwuskładnikowym trzeba co najmniej czterech parametrów - co najmniej dwa do
opisu niesymetrycznej krzywej (w zakresie nie odpowiadającym prawu Henry'ego) i
dokładnie dwa do uwzględnienia zmian strukturalnych składników mieszaniny.